Joods.nl (met dank aan de Belgische maillist desintox), 18 december 2003.
Noot van Likoed Nederland: De Israelische regering heeft Europa destijds nog zo gewaarschuwd om Palestijnse terroristen geen vrijplaats te bieden.
Diverse Europese landen hebben dat om ‘politiek-correcte’ redenen toch gedaan. Nu blijkt hoe oerstom dat is.
Een lid van de Fatah-beweging van Yasser Arafat dat in ons land een verblijfsvergunning had gekregen nadat hij verbannen werd uit Israel, zit in de cel. Khalil Al N. (25) wordt verdacht van betrokkenheid bij een gewapende overval.
Binnenlandse Zaken is door deze zaak in verlegenheid gebracht en geeft toe dat Vreemdelingenzaken al sinds juni wist dat Al N. “verkeerde vrienden” had.
Dinsdagochtend pakte de politie in Brussel acht mannen op die verdacht worden van betrokkenheid bij een reeks overvallen op post- en bankkantoren met behulp van explosieven. Het gerecht meent dat de bende onder meer achter de overval op de post van Nederbrakel van 20 december vorig jaar zit. Een van de acht opgepakte personen is de Palestijn Khalil Al N.. Hij is ondertussen samen met vijf medeplichtigen aangehouden door onderzoeksrechter Freddy De Smet van Oudenaarde.
Khalil Al N. (25) werd in mei 2002 samen met twaalf andere Palestijnen verbannen uit Israel na de bezetting van de Geboortekerk in Bethlehem. Al N. was een lid van de Tanzim Fatah, de gewapende arm van de Fatah-beweging van Jasser Arafat. Samen met honderden andere Palestijnse strijders had hij zich in mei verschanst in de Geboortekerk na zware gevechten me het Israelische leger.
Israel verdacht Al N. en nog twaalf anderen van terroristische activiteiten en wilde hen daarom na afloop van de bezetting het land uit. Volgens de Israeli’s was Al N. onder meer betrokken bij de moord op een Israelische burger. De Europese Unie besliste de dertien bannelingen op te vangen en hen te verspreiden over de landen van de Unie. Khalil Al N., algemeen beschouwd als de braafste van de dertien werd aan Belgie “toegewezen”.
Al N. kwam in het Waalse Bertrix terecht, bij een gastgezin. Binnenlandse Zaken omschreef het gedrag van Al N. in de eerste maanden van zijn verblijf in Belgie als voorbeeldig. Eerst werd hij zwaar bewaakt, later moest hij zich een keer per maand melden bij de politie van Bertrix. Na een tijd verzuimde hij echter aan die meldingsplicht te voldoen.
Uit een mededeling die het kabinet van minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael gisteren verspreidde, bleek dat Khalil Al N. sinds juni dit jaar in Anderlecht contact onderhield met een reeks oude bekenden van de Brusselse justitie.
De dienst Vreemdelingenzaken maande hem volgens Binnenlandse zaken aan dat milieu te verlaten en opnieuw in Bertrix te gaan wonen, bij zijn gastfamilie. Nog volgens Binnenlandse Zaken ging Khalil in november inderdaad terug naar Bertrix Zijn contacten met de Anderlechtse onderwereld bleef hij echter behouden, zo blijkt nu.
De arrestatie van Khalil Al N. dinsdag was toeval. Al N. sliep in Anderlecht in het appartement van een van de hoofdverdachten toen de politie binnenviel. In dat appartement vond de politie wapens en explosieven. Zo open en bloot dat Al N. moeilijk kon ontkennen dat hij nergens van wist. Voorlopig gaat de politie ervan uit dat het om een zaak van puur banditisme gaat.
De Brusselse federale politie onderzoekt nu of de opbrengsten van de overvallen op postkantoren en banken ook moesten dienen om de Palestijnse zaak te financieren. Politiebronnen bevestigen bovendien dat minstens een van de overvallers ook bekend is in islamitisch-fundamentalistische milieus.