• Zondag, 21 Juli 2019
  • 18 Tammuz, 5779

Likoed Nederland

Nonsens van mevrouw Duisenberg en het comite stop de bezetting Palestina

Donderdag, Oktober 10, 2002 / Last Modified: Zaterdag, Februari 4, 2012

Ingezonden brief van Likoed, geplaatst in de Spits en het Nieuw Israelitisch Weekblad op 4 oktober 2002, in Het Parool op 5 oktober 2002 en in De Telegraaf op 10 oktober 2002.

 

Volgens de artikelen in de media (zie hieronder) wil een actiegroep van mevrouw Duisenberg dat Israel zich houdt aan VN-resoluties en zich onvoorwaardelijk terugtrekt uit betwist gebied.

Mevrouw Duisenberg laat daarmee overduidelijk zien dat zij er of helemaal niets van begrepen heeft of kwaadaardig is jegens het Joodse volk.

Het bovenstaande is namelijk tegenstrijdig met elkaar. Veruit de belangrijkste VN-resolutie is namelijk de befaamde resolutie 242, aangenomen na de oorlog van 1967 toen Israel de gebieden veroverd heeft na Arabische agressie.

Deze is ook als vertrekpunt genomen bij de Oslo-akkoorden.

De resolutie stelt heel uitdrukkelijk wel uitgebreide voorwaarden aan een eventuele Israelische terugtrekking uit sommig (want: niet al het) betwist gebied:

  • “een rechtvaardige en duurzame vrede”,
  • “beeindiging van alle oorlogsdreiging”,
  • “erkenning van de Israelische soevereiniteit en het territorium”,
  • “vrij van bedreigingen en gewelddadigheden, mede door gedemilitariseerde zones”,
  • “een vrije doortocht van schepen”,
  • “het recht om in vrede te leven binnen veilige en erkende grenzen”.

Deze eisen aan de Arabieren was de reden dat zij deze destijds afwezen! Israel heeft de resolutie wel aanvaardt als vertrekpunt voor vredesonderhandelingen.

Elk blind paard kan zien dat de Arabische landen nog niet aan deze voorwaarden hebben voldaan, maar mevrouw Duisenberg blijkbaar niet.

(Zie ook de mening van de Nederlandse regering: Groteske vergelijking Israel-Irak door Rosenmoller.)

 


 

Duisenberg zet haar actie voort

Het Parool, 23 september 2002

AMSTERDAM – Gretta Duisenberg, de vrouw van de president van de Europese Centrale Bank, heeft vanmiddag in Den Haag de regering opgeroepen een actievere rol te spelen bij de beeindiging van het Israelisch-Palestijnse conflict.
Duisenberg las namens de initiatiefgroep Stop de Bezetting een verklaring voor die is ondertekend door meer dan 180 vooraanstaande Nederlanders.

Israel moet zich onvoorwaardelijk terugtrekken uit de Palestijnse gebieden die het sinds 1967 bezet houdt, en overgaan tot onmiddellijke uitvoering van alle VN-resoluties terzake, zo luidt de verklaring.

-- Reacties gesloten.