• Dinsdag, 17 September 2019
  • 17 Elul, 5779

Likoed Nederland

Groteske vergelijking Israel-Irak door Rosenmoller

Woensdag, September 25, 2002 / Last Modified: Zondag, Januari 14, 2018

25 september 2002

Ook al noemde GroenLinks-lijsttrekker Rosenmoller beide landen in een adem, de situaties in Israel en Irak zijn niet met elkaar te vergelijken, diende minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken de oppositieleider woensdagavond van repliek in een kamerdebat.

Volgens Rosenmoller meet het Nederlands kabinet meet in de buitenlandse politiek met twee maten, omdat het vooraan zou staan bij een mogelijke militaire actie tegen Irak en aan de andere kant zich neer zou leggen bij de weigering van Israel om zich aan bepaalde resoluties van de VN-Veiligheidsraad te houden. Rosenmoller zei dat Irak al tien jaar VN-resoluties negeert “en Israel al 35 jaar”.

Minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer vond dat Rosenmoller door de situatie in Irak en die in Israel op een lijn te zetten zich schuldig maakte aan “een groteske vergelijking”.

Zowel Premier Balkenende als De Hoop Scheffer vinden niet dat zij in hun beleid met twee maten meten. In het geval van Irak gaat het om een moordzuchtige dictator die bereid is met chemische wapens zijn buren aan te vallen. Daar is sprake van een bedreiging van de wereldvrede.

In het geval van Israel gaat het om een conflict tussen twee partijen die elkaar in een dodelijke wurging houden waar ze niet uit kunnen komen. De sancties van de Veiligheidsraad tegen Irak en die tegen Israel maken dat onderscheid ook.

Volgens De Hoop Scheffer lapt Irak verder als enige alle resoluties aan zijn laars.

In het geval van de resoluties tegen Israel wordt ook van alle andere betrokken partijen gevraagd vrede mogelijk te maken door het bestaansrecht van Israel te erkennen, maar dat hebben ze nog niet gedaan.

Oud-minister van buitenlandse zaken Jozias van Aartsen ergerde zich aan het niveau van het kamerdebat.

“Ik denk dat dat ook te maken heeft met het feit dat GroenLinks grotere delen van links in Europa een probleem hebben met de kwestie Irak. Deze interpellatie is niet veel meer dan een rookgordijn.”

Bronnen: ANP, NOS, Nova, Met het Oog op Morgen

-- Reacties gesloten.