Palestijnse politie neemt terroristen op
persbericht 10 augustus 1997
Volgens het Oslo-B akkoord heeft Israël het recht om aan de Palestijnse Autoriteit de uitlevering te vragen van terroristen (Annex IV, Artikel 2, paragraaf 7).
In het Hebron akkoord van januari 1997 is deze afspraak opnieuw vastgelegd.
Tot op heden heeft Israël 31 formele uitleveringsverzoeken gedaan. Niet één terrorist is uitgeleverd. Door uitlevering te weigeren blijven terroristen onbestraft, waardoor anderen aangemoedigd worden aanslagen te plegen.
Het is schokkend dat zes van deze terroristen zelfs opgenomen zijn bij de Palestijnse politie (van vijf anderen loopt de sollicitatieprocedure nog):
- Bassam Khalil Abdel Rahman Aram – verdacht van de poging tot moord op Zvi Fixler in de Moshav Gan-Or op 10 december 1993. Hij is nu in dienst bij de Palestijnse veilig-heidsdienst.
- Bassam Subhi Issa – verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op de Yoel Solomon straat in Jeruzalem op 9 oktober 1994. Twee mensen werden gedood en acht gewond toen terroristen het vuur openden op de straat en de terrasjes. Hij nam ook deel aan de moord op drie Israëlische soldaten in april 1993. Hij dient momenteel in de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst van Jibril Rajoub.
- Atef Hamadan – verdacht van poging tot kidnapping en moord op een Israëlische soldaat op 18 september 1992 en van de moord op verscheidene Palestijnen vanwege hun vermoede samenwerking met Israël. Hij dient eveneens bij de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst van Jibril Rajoub.
- Iyad Hamdi Abu-Shakafa – verdacht van de moord op Shaul David in Ramle op 9 februari 1994. Momenteel is hij werkzaam bij de Palestijnse politie.
- Iyad Abdelkader Ismail Basheeti – verdacht van de moord op twee Israëli’s in Ramle op 26 augustus 1994. Hij is gerecruteerd voor de Palestijnse politie.
- Ibrahim Lateef Shaheed – gezocht voor de moord op Labib Latif Shadeed op 12 oktober 1994. Hij dient bij de Palestijnse politie in Tulkarem.
(Bron: Israëlische Overheids-persdienst)
Het gedogen van terrorisme gaat niet samen met vrede.