Artikel in ‘Het beloofde land’, verkiezingsspecial 1997.
Likoed Nederland heeft een artikel ingeleverd bij het blad Ego als reactie op het artikel van Leon Wecke (zie ‘De media tegen het licht’). Daarop kwam een wel heel merkwaardige reactie: plaatsing van ons artikel was alleen mogelijk als Leon Wecke bereid is een reactie op ons tegenartikel te geven om tegelijk af te publiceren.
Een ingezonden brief wordt dus alleen toegestaan als de schrijver van het oorspronkelijke artikel toestaat dat er kritiek op hem geplaatst wordt. Een mooi staaltje van censuur!
Helaas is de enig mogelijk conclusie dat de redactie er alles aan doet om de schrijver van een onjuist en dubieus artikel over Israel in bescherming te nemen.
Dit is des te ergerlijker aangezien het blad wordt uitgegeven door de humanistische geestelijke verzorging van de krijgsmacht, dus volledig wordt gefinancierd door het Ministerie van Defensie. Dit draagt hiervoor dus mede verantwoordelijkheid, op kosten van de belastingbetaler.
Wij hebben het er niet bij laten zitten en wij hebben inmiddels de indruk dat dit de redactie wel aan het denken heeft gezet.
In Het Parool van 30 december j.l. verscheen een uitgebreid artikel van bestuurslid Salomon Louis Vaz Dias: Wanneer gaat Arafat serieus onderhandelen?
Naar aanleiding van Netwerk, uitgezonden door AVRO-tv op 2 januari 1997 (zie ‘De media tegen het licht’) hebben wij de redactie aangeschreven en hun erop gewezen dat in deze uitzending verscheidene journalistieke gedragsregels worden overtreden.
Wij hebben het verzoek gedaan om in een volgende uitzending afstand te nemen van deze uitspraken. Ondanks een herinnering hebben wij hier niets meer op vernomen.
Via een omweg vernamen wij dat de redactie achteraf ook zelf in de maag zat met deze uitzending en daarom maar de voorkeur gaf aan ‘de doofpot’.
Betreurenswaardig dat men zo wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid.
In het Algemeen Dagblad van 7 januari j.l. verscheen een omvangrijk artikel van bestuurslid Salomon Louis Vaz Dias met als onderwerp: Israel vertraagt het vredesproces niet.
Naar aanleiding van het verdrag inzake Hebron was onze voorzitter FH in de uitzending van 2Vandaag televisie van 14 januari j.l.
Hij nam op dezelfde datum ook deel aan de discussie hierover in Het Debat van VPRO-radio.
Er zijn ingezonden brieven gestuurd aan The Economist, de Telegraaf, Trouw en de Volkskrant. Deze zijn niet geplaatst.
Bij de Volkskrant zijn onze vrienden van het Netherlands Israel Public Affairs Committee al volop in discussie met de redactie over de onjuistheden in de Israel-berichtgeving.
Het Nieuw Israëlitisch Weekblad van 11 januari j.l. nam onze ingezonden brief op met als titel: ‘Schuldig’.
De Midden-Oosten Monitor van 18 maart j.l. publiceerde het artikel Land voor vrede van voorzitter FH.
In de Tros TV-show van 27 maart werd gesproken over “bouwen op Palestijnse grond”. Nadat de redactie erop gewezen werd dat dit niet juist is ontving Likoed Nederland een excuusbrief van Ivo Niehe Produkties: “Wij beseffen dat deze opmerking naar aanleiding van de bouwactiviteiten in het oosten van Jeruzalem een lapsus was. Wij hopen dat u onze excuses hiervoor wilt aanvaarden.”
Het nieuwe ‘glossy’ maandblad IQ van april 1997 bracht een portret van premier Netanjahoe.
Een aantal uitspraken van voorzitter FH werden hierbij gebruikt.
Er zijn verder nog brieven gegaan aan de redacties van Het Financieele Dagblad, Het Parool en de Telegraaf.
Met deze laatste zijn wij nog in gesprek, het eerste positieve resultaat is behaald.
Wij hopen u in het volgende nummer uitgebreid te kunnen informeren.
Tot slot zond Likoed Nederland meermalen een persbericht naar 25 persdiensten.
Naar aanleiding daarvan verscheen een uitgebreid interview met de voorzitter in Het Reformatorisch Dagblad van 10 april j.l.